Vieraskynä: Emilia Olkoniemi

Vastavalmistuneen työnhaku – 3 vinkkiä

Vastavalmistuneen työnhaku voi tuntua haastavalta – erityisesti niillä aloilla, joissa esiintyy kohtaanto-ongelmaa ylitarjonnan vuoksi. Miten vastavalmistuneena, vähäisellä oman alan työkokemuksella kannattaa lähteä etsimään töitä? Tässä blogitekstissä esittelen kolme tärkeää ponttia vastavalmistuneen työnhakuun.

Luo verkostoja opiskeluaikana ja heti valmistuttuasi

Verkostojen tärkeys korostuu vastavalmistuneena. Jos olet aktiivisesti luonut verkostoasi opiskeluaikana, eli noin viimeiset 4 vuotta, olet luonut hyvän pohjan itsesi työllistämiselle verkostojen avulla. Verkostoitumista ei kannata ajatella liian vaikeasti tai monimutkaisesti: kyse on lopulta ihmisiin tutustumisesta. Jos opiskelujen aikana verkostoituminen on jäänyt taka-alalle, niin paras hetki aloittaa on nyt.

Verkostoitumiseen voi valita itselleen luontevimmat keinot. Tykkäätkö tavata ihmisiä kasvotusten vai jutella mieluummin kirjoittamalla? LinkedIn on luotu verkostoitumista varten, joten siellä voit ottaa yhteyttä helposti sinua kiinnostaviin ihmisiin. Voit esimerkiksi kysyä unelmatyössäsi olevalta henkilöltä, miten hän on päätynyt kyseiseen työhönsä ja olisiko hänellä mahdollisesti vinkkejä, miten päästä samaan tilanteeseen. Hyvin usein ihmiset ovat valmiita auttamaan ja kertomaan tarinansa. LinkedIniä kannattaa hyödyntää myös työnhaun aikana. Omasta työnhausta ja työttömyydestä kertominen voi tuntua vaikealta, mutta valtaosa ihmisistä ymmärtää työnhaun haasteet ja tuntemukset. LinkedInissä työnhakupostaukset saavatkin paljon kannustusta, rohkaisua ja tsemppausta.

Tästä esimerkkinä verkostooni kuuluva henkilö, joka sai työnhakuvideoonsa viikon aikana yli 200 reaktiota, melkein 80 kommenttia ja katselukertoja on kertynyt tähän mennessä yli 6000!


Ota yhteyttä sinua kiinnostaviin yrityksiin


Onko mielessäsi unelmien yritys, jonka tarinassa haluaisit olla mukana? Avoimia paikkoja ei kannata jäädä odottamaan, vaan voit ottaa kohtalon omiin käsiisi. Etsi sinua kiinnostavien yritysten HR vastaava ja ota häneen rohkeasti yhteyttä. Ja ei, et häiritse tai ole vaivaksi – olisit luultavasti itsekin aika otettu, jos joku soittaisi työpaikallesi ja haluaisi tulla juuri teille töihin? Parhaassa tapauksessa pääset avoimella hakemuksella unelmiesi yritykseen.

Avaa CV:ssä ja työhakemuksessa työtehtävissä opittuja taitoja

Vastavalmistuneena kokemusta oman alan työtehtävistä ei ole vielä ymmärrettävästi kertynyt suuria määriä. Mutta ei hätää, olet varmasti kerännyt aikaisemmista töistäsi paljon hyödyllistä osaamista.
Taikasana on osaamisen sanoittaminen – mitä konkreettista oppia työkokemuksesi on tuonut? Esimerkiksi asiakaspalvelu: olet varmasti oppinut ihmisten kohtaamista, loistavien asiakaskokemuksien luontia ja vuorovaikutusta haastavissakin tilanteissa. Nämä kannattaa rohkeasti tuoda esiin omassa CV:ssä ja työhakemuksessa.


Toivotan paljon tsemppiä työnhakuusi!

Vieraskynäkirjoittaja Emilia Olkoniemi


www.tyokit.fi
Instagram: @tyo.kit
LinkedIn: Emilia Olkoniemi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s