Pidä kiinni tavoitteistasi

Tiedätkö, mikä syö eniten motivaatiota?

Sellainen asiasta toiseen hyppiminen, päämäärätön poukkoilu paikasta A paikkaan BCDEFG. Minne unohtuivat tavoitteet, tai edes välitavoitteet?

Osa saattaa nostaa nolostuneena käden ylös ja todeta: Kyllä vain, yllä oleva kuvaus täsmää niin hyvin minuun. Tällaista tämä vain sattuu joskus olemaan. Ei kukaan ole täydellinen – on minunkin myönnettävä, että innostuessani jostakin asiasta, menen suin päin sitä tekemään, ilman mitään tarkempaa päämäärää.

En ole opiskellut kovin paljoa psykologiaa (ainut kerta oli lukiossa), joten mikään alan ekspertti en todellakaan ole. Mutta sen olen oppinut, että tavoitteen saavuttamisen aikana tapahtuu muun muassa seuraavia asioita:

  • motivaatio säilyy (jes, tämä on tärkeää!)
  • itseluottamus kasvaa (minä PYSTYN tähän)
  • koet voittajan fiiliksen

photo-1531323386183-43890b5c766d

Nostan tähän yhden esimerkin.

Opiskelen vapaa-ajallani uusia kieliä. En ole ottanut kursseja, vaan opiskelen kotona. Kaikki, mitä tarvitsen, on ihan käden ulottuvilla: sovellus, tietokone, muistiinpanot, Youtube-videot. Miten olen saavuttanut itsenäisesti opiskellen esimerkiksi ranskan kielessä A2-tason? Tietysti asettaen niitä tärkeitä välitavoitteita.

Kielen opiskelu koostuu monesta osa-alueesta:

  • kieliopista
  • luetun ymmärtämisestä
  • kuunteluharjoituksista
  • sanastoista
  • ääntämisestä.

Esimerkiksi sanastoista rakennan itselleni sanakokeita, jotka myös pisteytän (antaa aivoille hyvää harjoitusta ja muistikuvan koulussa opiskelusta). Kirjaan ylös aikataulun, ja siihen päivämäärät, mihin mennessä olen lukenut esimerkiksi kappaleet 1, 2 ja 3 sekä tehnyt niihin kuuluvat kuunteluharjoitukset.

Rasti ruutuun, kun jokin asia on tehty.

Tiedätkö myös, missä välitavoitteet ovat erittäin hyvä lisä? To do-listoissa. Jos sinä kuulut tähän järjestelmällisten ihmisten kerhoon, taidat kirjoitella näitä listoja ja lappusia, eikö vain? Tavoitteen voit kuitenkin purkaa pienempiin osiin. Kyllä vain! Ethän sinä jaksa hotkaista kokonaista kakkua yhdellä kertaa? Siitä tulee vain vatsa kipeäksi.

Olkoon tämä blogipostaus tärkeä muistutus kaikille päämäärättömästi eteneville ihmisille. Tavoitteiden asettaminen on varma merkki siitä, että lopputuloksesta tulee timanttinen.

Kokeile ihmeessä, jos et usko.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s