Vieraskynä: Juuso Kataja (Zoner Oy)

Tiedät varmaan sen ärsyttävän tunteen, kun verkkosivu avautuu hyyyyvin hitaasti. Toisinaan sivun latautuminen toimii kuin unelma! Millaiset tekijät vaikuttavat yleensä sivuston nopeuteen? Annetaan asiantuntijan kertoa, Zoner Oy:n markkinoinnista vastaava Juuso Kataja tarttui tällä kertaa vieraskynään.

Sivuston nopeus vaikuttaa sen tuloksiin

Sivustojen nopea latautuminen on aina ollut tärkeää, mutta mihin nopeus käytännössä vaikuttaa ja miten sivustoa voi nopeuttaa. 

Miten ja mihin nopeus vaikuttaa?

Sivuston latausnopeus vaikuttaa suorasti ja välillisesti sivuston tuloksiin, oli kyse sitten kävijämääristä, konversioista tai hakukonesijoituksista.

Nopeus vaikuttaa hakukonenäkyvyyteen

Nopeus vaikuttaa suoraan hakukonesijoituksiin Googlessa. Google on käyttänyt sivuston latausnopeutta arviointikriteerinään jo vuodesta 2010 asti ja heinäkuusta 2018 se alkoi käyttämään myös sivustojen mobiililatausnopeuksia osana algoritmejaan.

Nopeus vaikuttaa käyttökokemukseen ja konversioon

Ihmiset ovat erittäin kärsimättömiä verkossa. 2017 vuonna toteutetun tutkimuksen mukaan, jopa 0,1 sekunnin erolla nopeudessa on merkitystä sivuston konversioiden määrään.

Lähde: https://www.akamai.com/uk/en/about/news/press/2017-press/akamai-releases-spring-2017-state-of-online-retail-performance-report.jsp

Myös Googlen tutkimus havaitsi, että mobiililaitteilla sivuston välitönpoistumisprosentti kasvaa merkittävästi kolmen sekunnin jälkeen.

Lähde: https://think.storage.googleapis.com/docs/mobile-page-speed-new-industry-benchmarks.pdf

photo-1517607537732-619ace47ec9e

Kuinka sivustoa voi nopeuttaa?

Alkuun meidän on tärkeä ymmärtää, mikä sivustolla aiheuttaa hidastelua. Nopeusoptimoinnissa ei voikaan liikaa korostaa asiantuntijuuden merkitystä, sillä erilaisten testityökalujen hieman kryptisiäkin ohjeita täytyy osata tulkita ja soveltaa sivustolle.Olemme itse omissa asiantuntijapalveluissa jakaneet nopeusoptimoinnin selkeästi kolmeen eri vaiheeseen:

Kartoitus
Alkukartoitus luonnollisesti paikantaa hidastelun aiheuttajat ja mahdollistaa optimointityön priorisoinnin. On tärkeä osata myös paikantaa sivuston toiminnan ja konversioiden kannalta tärkeimmät osiot ja ulottaa testaaminen myös etusivua syvemmälle.

Helpot toimenpiteet
Osana kartoitusta on myös hyvä jo pyrkiä priorisoimaan tarvittavia toimenpiteitä. On kustannustehokkaampaa hoitaa ensin helposti korjattavat virheet kuntoon, kuin uusia koko sivusto kooditasolta asti.

Isommat jatkotoimenpiteet
Osa suoritteista voi myös vaatia sellaisia muutoksia, joilla on suora vaikutus sivuston visuaalisuuteen, toiminnallisuuksiin tai ylläpitoon. Muutokset voivat olla hyvin työläitä, jolloin niitä saatetaan tarkastella usein esimerkiksi seuraavan sivustouudistuksen yhteydessä. 

 

 

Mikä sivustoa yleisimmin hidastaa?

Yleisimpiä hidastuksen aiheuttajia ovat muun muassa:

Hidas palvelin
Palveluntarjoajissa on isoja eroja ja palvelimen vaihto voi nopeuttaa sivuston toimintaa huomattavasti. Hostingpalvelu on huono paikka säästää.

Myös palvelimen sijainnilla on merkitys ja suomalaisia kävijöitä palvelevan sivuston kannattaakin sijaita ensisijaisesti Suomessa. Mikäli sivustolla on runsaasti liikennettä ympäri maailmaa, voi erillinen CDN-palvelu olla hyvä lisä. Se tarjoaa sivuston staattisia osioita kävijöitä lähellä olevilta välityspalvelimilta.

Välimuistituksen puute
Välimuisti nopeuttaa huomattavasti staattisten sisältöjen tarjoamista, joten se kannattaa olla käytössä.

Raskaat kuvatiedostot
Hyvin pieni osa sivuston ylläpitäjistä optimoi kuvatiedostoja, jolloin sivustolle voi helposti päästä liian raskaita kuvatiedostoja, jotka turhaan aiheuttavat lisäkuormitusta.

Ulkoisesti ladattavat scriptit
Erilaiset ulkoisilta palvelimilta ladattavat toiminnallisuudet, kuten sosiaalisen median toiminnot tai vaikkapa asiakaschat, aiheuttavat helposti merkittävää latausnopeuden hidastumista. Näiden osalta on usein paljon optimoitavaa, sillä toteutuksissa on isojakin eroja. 

Väärä latausjärjestys
On tärkeää myös optimoida erilaisten elementtien, kuten javascriptien latausjärjestystä. Vaikka latausjärjestyksen optimointi ei välttämättä vaikuttaisikaan sivuston kokonaislatausaikaan, parantuu käyttökokemus, kun sivuston muut sisällöt näkyvät mahdollisimman nopeasti tyhjän valkoisen ruudun sijasta.

Huonosti koodatut ulkoasuteemat
Useimmat kotisivut pohjautuvat nykypäivänä erilaisiin julkaisujärjestelmiin, kuten WordPressiin. Sivuston rakentaminen julkaisujärjestelmillä taas perustuu ulkoasuteemaan, joka määrittää sivuston ulkoasua ja toiminnallisuutta. Kaikki teemat eivät ole samalla tasolla laadun ja latausnopeuden suhteen.

Usein törmätäänkin sellaisiin optimoitaviin kohtiin, jotka ovat niin syvällä teeman koodissa, ettei korjauksia ole mahdollista toteuttaa vaihtamatta koko teemaa. 

 

 

Toimin työssäni markkinoinnin vastaavana ja WordPress-asiantuntijana. Intohimoihini kuuluvat erityisesti verkkokauppa ja hakukoneoptimointi. Minulta voi rohkeasti kysyä vinkkejä ja asiantuntijapalveluita vaikkapa nopeusoptimoinnin osalta.

Juuso Kataja 

juuso@zoner.fi

Zoner on kotimainen hostingpalveluita tarjoava yritys. Saat kauttamme verkkotunnukset, WordPress-optimoidut palvelimet, webhotellit ja sähköpostit. Olemme erityisesti tunnettuja nopeista palvelimista ja ripeästä asiakaspalvelustamme. www.zoner.fi

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s