Vieraskynä: Hellevi Karppinen

Huikea pössis ja mahtava draivi!

Vai respectiä suomen kielellä?

Upeita tyyppejä ja dynaaminen pöhinä! Vedetään kovaa settiä! Idearikkaat, toinen toistaan tehokkaammat huipputyypit ja myyntitykit näppäilevät postauksia aamulla ensi töikseen, ruokatauolla, töistä lähtiessään, töistä haaveillessaan, illalla nukahtaessaan ja sunnuntaina töistä stressatessaan. Multitaskaa sinäkin: puhalla lapsen pipiä, siemaile vihersmoothieta, someta, hoida mailit. Työ- tai työnhakumatkalla juo juosten takeawayt.

Työpaikalla postatessasi näytät tehokkaalta, kun roplaat näppäimistöä vauhdilla ja katsot ruutua timanttisen terävällä katseella. Seiso asennossa, joka viestii ympäristölle, että tässä ei kuulkaa vatuloida eikä downshiftata – nyt on pöhinä päällä. Kehäkolmosella ajaessasi latten jäähtyessä kuvaa podcastia, ettei aika mene hukkaan. Hyvällä pitchauksella myyntiä ja respectiä. Hymyä, ryhtiä ja reipasta meininkiä, vaikka väkisin.

Kerron linkkarin verkostolle huikeasta setistä, jonka vedin eilen.

Mikä draivi vieläkin siitä päällä!!! Huomenna taas!

Olen someguru, autan sua just sun markkinointihaasteissa!

Ilmainen webinaari, vielä on pari paikkaa jäljellä!

 LinkedIn ja kielletyt tunteet

Linkkarissa on timanttinen pössis päällä. Kukaan ei ole tylsissä töissä. Entinen duuni oli makee työtehtävä, josta nyt vain jatketaan matkaa uusiin, inspiroiviin haasteisiin. Oma ydinosaamisalue pääsee täyteen loistoonsa, vaikkei kehtaisi paljastaa, mitä oikeasti töissä tekee. Kannattaa tarttua innolla haasteeseen kuin haasteeseen ja yökätä muutosvastarinnalle.

Työtön ei ole työtön vaan looking for new opportunities. Hän ei ole turhautunut eikä ärsyyntynyt, hän on LION ja hymyilee kaikille, rakastaa kaikkia, verkostoituu mielellään ja tykkää kaikesta mikä fiidillä näkyy. Hän on käynyt LinkedIn-kurssin ja tuntee fiidialgoritmin. On tuttua kauraa, mikä sana ensin, mihin paikkaan linkit laitetaan ja mitä hashtageja tarvitaan.

Mä autan sua, sparraan hei mielelläni mun verkostoa!

Kontaktoidutaan, brainstormataan, kaikki uudet tuttavuudet!

Työnsä ja perheensä menettänyttä ei väsytä, ahdista eikä masenna. Korkeintaan kokemukset ovat olleet opettavaisia ja lopulta voimaannuttavia. Hän on kaikesta huolimatta iloinen ja vauhdikas moniosaaja. Hän haluaa tehdä duunia kovalla pöhinällä ja yrittää heittäytyä ottamaan koppia kaikesta mikä kiitää lujaa ohi. Jos vähän kurkottaisi…

LinkedInissä on tarkoitus myydä jotain: tuotteita, palveluita, itseään työntekijänä tai työnantajana. Siellä ei kannata olla ihminen vaan entrepreneur, strategi, visionääri, guru tai konseptoija. Eikö niin?

Tyhjät tynnyrit kolisevat? Lojunko linkkariliikenteen tukkona?

Mikä pointti? Vinoilenko vinoilun ilosta, olenko kade? Enkö itse ole huipulla? Kukaan ei sparraa startupiani, minulla ei ole henkilöbrändiä, jaksan somettaa vain satunnaisesti. Luulen lentäväni laatu edellä, vaikka löntystelen reinoissani puoleenpäivään enkä tänäänkään lähde afterworkeille verkostoitumaan. Stadin huippucafé on vähän kaukana, ja linnunlaulu houkuttelee enemmän. Roikun boheemina humanistikoristeena myynnin, markkinoinnin ja digigurujen verkostossa. Onko varaa sanoa?

Sydämeltäni olen tutkija ja sanataiteilija. Viihdymme vierekkäin, minä ja suomen kielen vivahteet. Näkökulmani on kirjava: olen kielen ahkera käyttäjä ja tutkija, entinen opettaja, yrittäjä, lukija ja kirjoittaja. Toki olen myös myyjä ja markkinoija: tuotteeni ja palveluni ovat sanoja. On varaa ja halua sanoa, täältä Rovaniemen rauhasta. Ehkä täältä jopa näkee selvemmin?

Linkkari tarkoittaa minulle yhä sitä, mitä aina ennenkin: Rovaniemen paikallisliikennettä tai Lapin kaukoliikenteen busseja. Linkkarilla keskustaan, linkkarilla Pyssykylään. Uuden liikennöitsijän myötä koko paikallisliikenteen erisnimi on Linkkari. Pää pyörällä pohdin nyt, liikunko linkkarilla, linkkarissa vai jopa linkkaritse. Kirjoitanko pienellä vai isolla?

Suomeksi vai someksi?

Juoksetko jargonilla jorpakkoon?

Jokainen miettii, miten oma persoona, oma osaaminen tai oma yritys parhaiten erottuisi joukosta, kun näillä markkinoilla toinen tönii ja toinen kompuroi. Kiipeäisikö vähän vielä korkeammalle huutamaan some-, yritys-, markkinointi- tai digijargonia? Kovemmalla äänellä tiedoksi, että on tiimipelaaja? Vai olisiko sittenkin niin, että hiljaa hyvä tulee, ei raha tule huutamalla? Aina koski kohinassa ja tyhmä tohinassa.

Brainstormataan firman visioita ja missioita tiimiälyllä! Vai pohditaanko yrityksen tulevaisuutta ja tärkeitä tavoitteita yhteistuumin? Tyhjät tynnyrit kolisevat ja täydet myyvät, mutta millä kielellä?

Haastan sinua miettimään, erotutko sittenkään sillä samalla epäsuomella, jolla kaikki kilpailijasikin postaavat. Loistatko ammattilaisena ja asiantuntijana, kun lauseiden perässä on kolme huutomerkkiä tai joka toinen käyttämäsi sana on sellaisenaan lainattu englannista 2010-luvulla? Väitän, ettei näin ole, millään alalla.

Ainakin minuun tekevät parhaan vaikutuksen ne työntekijät, työnhakijat, yrittäjät – ihmiset – jotka ilmaisevat asiansa ehdalla suomen kielellä. Virkistävää persoonan ja ammattitaidon esilletuontia on, kun asia kerrotaan oikeilla sanoilla ja vähillä emojeilla.

Entä jos avaisit ukset levälleen ja korottaisit äänesi kuuluviin rohkeasti suomeksi? Kielessämme riittää omintakeisia ilmaisuja ja kielikuvia. Panostit sitten postatessasi huolelliseen yleiskieleen tai persoonalliseen puhekielen muunnokseen, vakuuttavinta on edelleen aito suomen kieli – ääkkösineen ja sananlaskuineen – ilman joutavaa jargonia. Hyppää tyhjän päälle kokeilemaan! Eihän sitä tiedä, vaikka suomeksi sujuisi paremmin.


Olen tekstityöläinen.

Reippailen suomen kielen poluilla ja autan yrityksiä ja yksityisiä ihmisiä erilaisten tekstien kanssa, tienviittoina sujuvuus, selkeys, persoonallisuus ja oikeakielisyys. Hyvässä yhteishengessä tekstin tarvitsijan kanssa korjaan, muokkaan tai kirjoitan. Palvelujani ovat esimerkiksi oikoluku, kielenhuolto, editointi ja tekstintuotto.

Ota halutessasi yhteyttä, niin katsotaan, mitä tekstisi tarvitsee.

Hellevi Karppinen

www.kielikeino.fi

hellevi.karppinen@kielikeino.fi

045 633 5392

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s