Taukoliikunnasta buustia päivään

Yhteistyössä: LAMK Sports

Tunnetko välillä itsesi väsyneeksi kesken työpäivän? Oletko kenties muistanut pitää lyhyen, edes 5 minuutin mittaisen taukojumpan? Niinpä niin, yllättävän moni on jättänyt tällaisen aktiviteetin välistä.

Työntekijöiden hyvinvointiin halutaan panostaa entistä enemmän, eikä olekaan ihme, että monelle työpaikalle on ilmestynyt tällaisia aktiivisuusnurkkia, joissa voi hieman vetreyttää kipeitä hartialihaksia tai putkirullan avulla venyttää jalan lihaksia. Varsinkin istumatyöläisen keho kuormittuu paljon. Vaikka sähköpöydät, satulatuolit ja muut ergonomiseen työskentelyyn sovelletut kalusteet auttavat työntekijää, on hänen myös huolehdittavaa lihaskunnosta.

Itsensäjohtaminen pettää pahasti, jos ei voi itselleen antaa edes 5 minuuttia kehon huoltoon tai vain hiljentymiseen

Työn tauottaminen on tärkeää: sen avulla muun muassa estät nuutumisen ja samalla aivot saavat virkistystä – tällöin syntyy myös helpommin uusia ideoita ja oivalluksia. Onkin todettu, että työntekijät, jotka käyttävät edes 15 minuuttia päivässä taukoliikuntaan, ovat paljon luovempia, virkeämpiä ja aktiivisempia (etsi tätä vahvistava tutkimustulos).

Teimme LAMK Sportsin Markuksen kanssa  kuusi superhelppoa taukoliikuntaan sopivaa venytystä. Ota ohjeet talteen ja venyttele itsesi virkeämmäksi!

Kuminauhaliikkeet

Hartioiden mobilisointi: Pidä käsivarret suorina koko liikkeen ajan. Nosta kädet suoraan ylös ja lähde venyttämään kuminauhaa.

 

Rintarangan avaus: Pujota kumihauha tolppaan, ovenkahvaan tms. ja tartu kuminauhan päistä kiinni ja nojaa kevyesti eteen. Jos haluat enemmän venytystä niin voit laittaa kuminauhan kaksinkerroin.

Kuva (7 of 29)

Venytykset

Pakaran ja lonkan loitontajan venytys seisten tuettuna: Mitä lähempänä polvet ovat toisiaan sitä enemmän venytys kohdistuu pakaraan, mitä kauempana venytys kohdistuu enemmän lonkan loitontajaan.

Kuva (13 of 29)

Lonkan koukistaja korokkeella: Venytettävän puolen nostaminen korokkeelle helpottaan venytyksen kohdistamista lonkan koukistajaan. Ylävartalo pysyy koko ajan lantion päällä.

 

Keppiliikkeet

Olkapään mobilisointi: Heiluta keppiä kevyesti ylävartaloa kiertäen ja työnnä aina alemmalla kädellä ylempää kättä kevyesti ylös että tunnet pienen venytyksen hartian alueella.

Kuva (6 of 6)

Hartioiden ja takareisien venytys: Tartu kepistä oman navan korkeudelta ja venytä. Voit säädellä venytyksen kohdetta siirtämällä painoa enemmän kannoille tai käsivarsille.

Kuva (3 of 6)

Venyttelyohjeet: Markus Halonen, liikunta-asiantuntija, LAMK

Kuvat: Henri Uotila

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s